Et sobitada õigesti vein roogadega tuleb tähelepanu pöörata järgmistele vahekordadele:
Aperitiivid: | cava, vahuveinid, laagerdatud veinid, mahedad valged ja kuivad valged veinid | |
Mereannid: | kuiv valge vein, vahuvein ja cava | |
Supid ja kreemid: | mahe valge vein | |
Kondiitritooted: | mahe valge vein, roosa ning kerge ja noor punane vein | |
Riisitoidud: | roosa ning kerge ja noor punane vein | |
Munatoidud: | mahe valge vein ja noor, kerge punane vein | |
Kala: | valge kuiv vein | |
Valge liha: | roosa ning kerge ja noor punane vein | |
Punane liha: | kerge ja noor punane vein | |
Linnuliha: | kerge ja noor punane vein | |
Uluk: | täidlane noor punane vein | |
Mahedad juustud: | roosa, kuiv valge vein, noor ja kerge punane vein | |
Kanged juustud: | täidlane punane vein, liköör, laagerdatud vein | |
Magustoit: | mahe valge vein, vahuvein, cava, mahedad veinid ja liköörid |
Vein ja toit kombineeritakse vastavalt kliendi maitsele ja soovile. Kui mingisugune roog sobitub mingi teatud veiniga, on soovitav seda serveerida just selle vastava veiniga.
Üldine soovitus tarbida liha juurde punast ja kala juurde valget veini lihtsustab roa ja veini valikut. Maagiline valem “süüa ja juua, mida hing ihaldab” toimib ka tänapäeval.
Hispaania kööki kuulub hulk roogi, mis kombineeruvad halvasti veinide degusteerimisega, näiteks on küüslauk üks hispaania köögi põhikompnente, mis saga hävitab valge veini aroomi ja muudab punase veini maitse suus karedaks. Seller, kergelt paneeritud sibul, porru, spargel, kress, artišokk hävitavad noore veini puuviljamaitse ning seetõttu ei sobi kasutada. Suurtes kogustes sibul, munad, ükskõik, mismoodi valmistatud, lihtsustavad liigselt veini maitset; krevetid ja langustid sobivad valge veiniga.
Äädikas ei sobi ühegi veiniga, punaseid kvaliteetveine ei tohi degusteerida pärast teravate toitude söömist. Ja kuigi vahuveinid sobivad hästi kergete, aga cava raskemate toitude juurde, on oluline teada, et selline tarbimine on pigem kliendi eelistus, kui otsene soovitus, kuna gaasimullid raskendavad ainevahetust.
Kuivad ja poolkuivad veinid ei sobi põhimõtteliselt šokolaadiga, kuid sobivad lehttaignapirukate ja hapukate viljade, näiteks viigimarjade juurde.